Opgekropte emoties & triggers - a recipe for disaster
26 oktober 2023 
2 min. leestijd

Opgekropte emoties & triggers - a recipe for disaster

Deze blogpost is deel 1 van 3 waarbij we dieper ingaan op een krachtig onderwerp dat ons allemaal raakt: Emotionele Triggers. In dit deel zullen we de oorsprong van triggers verkennen, waarom ze voorkomen en hoe ze ons leven beïnvloeden.


Emotionele Triggers Begrijpen:

Triggers zijn die intense emotionele reacties die we allemaal op een bepaald moment in ons leven hebben ervaren. Ze kunnen gerelateerd zijn aan werk, relaties of interacties met vreemden. Triggers zijn essentiële signalen die  aangeven waar we nog ruimte hebben voor groei en leren.


Het Begrijpen van het Triggerproces:

Een trigger is een gebeurtenis in het heden die ons terugvoert naar de pijn uit het verleden. We worden emotioneel en soms cognitief ontregeld wanneer we getriggerd worden. Het lijkt alsof we tijdelijk onze volwassen vermogens hebben verloren, waardoor we ons klein en machteloos voelen. Het is alsof we alles zijn vergeten wat we hebben geleerd of waar we toe in staat zijn.


De Uitdaging van Triggers:

Triggers zijn onaangenaam, en we proberen ze vaak te vermijden of te onderdrukken. Ze vertegenwoordigen echter ongenezen emotionele wonden uit het verleden. Hoe sterker de emoties die getriggerd worden, hoe langer en intensiever we deze triggers hebben onderdrukt.


Mijn Persoonlijke Triggerverhaal:

Het was een zonnige zondagochtend, en ik had plannen om een vriend te ontmoeten voor een wandeling. Na een week van quarantaine keek ik er naar uit om in de frisse lucht te zijn. Terwijl ik de lift verliet en naar de draaideur liep, deden twee stijlvolle vrouwen van eind 20 hetzelfde.

Ze waren druk in gesprek en bereikten de draaideur net voordat ik dat deed. Ze stapten vastberaden naar binnen, terwijl ik moest stoppen en daar "mijn beurt  moest afwachten". Ik voelde me volledig genegeerd en vernederd. Vanbinnen escaleerde mijn gedachten al snel. Ik was woest!

In bovenstaande video leg ik uitgebreid uit wat er precies gebeurde en waarom.

Maar wat mijn trigger onthulde was eigenlijk een onbewuste herinnering: ik was 6 jaar oud en voelde me onopvallend.

Mijn innerlijke demon: een vechter, sterk, onkwetsbaar.

Mijn les: een harde spiegel, want ik was van plan om precies te doen wat die vrouwen deden.

Het begon duidelijk te worden dat het tijd was om mijn aandacht te richten op dat jongere deel van mezelf dat tevoorschijn kwam wanneer ik getriggerd werd.


Hoe om te gaan met triggers in 3 Stappen:

Stap 1: Herken Je Trigger

Het identificeren van een trigger begint met het herkennen wanneer je plotseling boos, verdrietig, kwaad of bang wordt. terwijl de situatie eigenlijk niet zo een heftige reactie hoeft op te roepen (zie mijn voorbeeld bji de draaideur).


Stap 2: Observeren zonder Oordeel

Nadat je de trigger hebt herkend, is het tijd om deze zonder oordeel te observeren. Stel je voor dat je een nieuwsgierige wetenschapper bent die zijn eigen emoties bestudeert.


Stap 3: Verbinden met Je Innerlijke Kind

Als je de onderliggende oorzaak van je trigger hebt geïdentificeerd, realiseer je je misschien dat dit verband houdt met het verleden, vaak uit je kindertijd. Wanneer had je dit gevoel al eerder? Wat gebeurde er toen? Welke gedachten zijn er daardoor onstaan die je maar niet kan loslaten?

Om je hierbij te helpen hebben we een mooie audio-oefening gemaakt, die je hier kan downloaden. 

Beluister deze met oortjes of een headset voor het beste resultaat. en doe em zo vaak als nodig is om door je triggers heen te werken.


Conclusie:

Triggers zijn onvermijdelijk in het leven. Ze dagen ons uit om onze oude wonden te genezen, te groeien en betekenisvolle relaties te ontwikkelen. In deze 3-delige serie zullen we dieper ingaan op het proces van het genezen van emotionele triggers en het herontdekken van je ware zelf.

In het volgende deel van deze reeks (deel 2)  zullen we het hebben over het innerlijk kind (hint: het is niet wat je denkt dat het is!).

In de tussentijd kun je beginnen met het identificeren van je triggers, ze observeren zonder oordeel en overwegen om aandacht te schenken aan het innerlijke kind dat mogelijk naar jouw zorg en aandacht verlangt.

Onthoud dat het niet om perfectie gaat, maar om vooruitgang. Door deze stappen te zetten, ben je al op weg naar heling en transformatie.Over de schrijver
Identificeert zich als queer vrouw en wil mensen inspireren en motiveren door vanuit verschillende perspectieven naar zichzelf - en anderen - te kijken. Zodat je meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen en je durft te laten zien als de inspirerende persoon met charisma en moed die je bent.